Om mig
Karoline Karttunen från Karolines way of Life håller blommor av jordreva framför ansiktet. Hon tittar åt sidan och ler. Grönt

Om mig

Är du precis som jag trött på att samhället fokuserar allt för mycket kring sjukdom? Med min kandidatexamen inom kost- och hälsovetenskap brinner jag starkt för att ändra just detta.

 

Mer fokus måste hamna på hälsan och vad vi kan göra för att stärka den. Hos dig som individ (vilket jag gör genom personlig rådgivning) samt rent allmänt ute i samhället (vilket jag gör genom mina kurser i Mölnlycke, onlinekurser samt bloggen).

 

Som örtkännare/herbalist har jag dessutom en stark tro på naturens läkande kraft. Både genom maten och medicinen den ger (”låt maten bli din medicin”) men också hur läkande det är att vistas i naturen. Min ambition är helt enkelt att föra samman dessa två delar; läkeväxter & hälsa. 

 

Jag bor i skogen tillsammans med min familj (och härliga grannar) där vi odlar de mesta av våra grönsaker själva samt har höns, bin och katter. Vi odlar läkeväxter men framförallt är jag ute och samlar dem i naturen! Jag är mycket mer en "forager"/plocka-i-naturen än vad jag är odlare. Närheten till både skog och sjöar är det absolut bästa med att bo här.

 

Min uppvuxen var vid havet i Bohuslän men i vuxen ålder har jag insett att skogen är mitt element, mitt ställe. Har bott i många storstäder runtom i världen och hört folk säga att de "aldrig ska flytta från landet" när de väl flyttat ut från städerna. Nu fattar jag den grejen, jag kommer aldrig bo långt bort från skogen igen. Blåbärsäsongen är som mitt spirituella mecca!


Den första örtkursen tog jag 2010 då jag blev gravid och började ifrågasatte vad jag faktiskt stoppade i kroppen och smörjde min hud med. Så jag fann min första hudvårdskurs med örter i Göteborg och blev helt såld. Tog en fortsättningskurs och nördade därefter ner mig fullständigt i att göra naturliga hudvårdsprodukter med örter.

 

Kort därefter flyttade vi till Kalifornien där jag blev pekad i rätt riktningar till var jag kunde lära mig mer om örter och deras effekter. Så där började mitt riktiga intresse för läkeväxter, samt hur kosten vi äter påverkar oss.

 

När jag sedan flyttade till Sverige igen läste jag hälsopromotionsprogrammet med inriktning kost på Göteborgs universitet 2016–2019. Hösten och året därefter fortsatte jag med enskilda kurser på universitetet samtidigt som jag läste örtkursen ”The art & science of herbalism” online med Rosemary Gladstar. En fantastisk kurs som jag verkligen gick in i detalj för.

 

Åren därefter har jag tagit flertalet örtkurser online för bl.a. Rosa Lee de Foret, Christopher Hobbs, Svenska botaniska föreningen och svenska Lisa Sundgren. Just nu studerar jag "Advanced Herbalist Training" online med den amerikanska herbalisten Maria Noel Groves (som jag också har fått möjlighet att lära mig av i person).


Jag är ett stort fan av att lyssna på poddcasts samt betalplattformar med intervjuer och föreläsningar om örter (framförallt då på engelska). Skulle gissa på att jag har lyssnat på ett par tusen timmar sådana (!) genom åren och verkligen lärt mig mycket om örtkunskapen genom dem. Älskar att höra andra örtkännares tankar och erfarenheter under mina promenader eller bilresor.

 

Men framförallt är det alla år av praktisk erfarenhet genom att odla, viltplocka och använd örter som kanske gett allra mest (tillsammans med kurserna så klart).


Kolla in min hälso- och örtblogg med artiklar om allt möjligt rörande hälsa, kost och örter!

 

Glöm heller inte av att skriva upp dig på nyhetsbrevet för att få matnyttig information och erbjudanden skickat till din mail om örter, kost och hälsa (genom att ladda ner gratis örthäfte när du scrollar ner på denna sidan).

 

Välkommen till min hälso- och örtvärld!


Karoline Karttunen

Ladda ner häftet "5 tips på hur du enkelt kan komma igång med örter i vardagen"

- innehåller också 10 örter som du kan använda för att stärka din hälsa, samt tips på hur de kan användas.

Häftet kommer till din mail 

 
 

Genom att ladda ner häftet godkänner du att Way of Life skickar nyhetsbrev med erbjudanden och information om örter och hälsa. Du kan avsluta din prenumeration när som helst.

Följ Way of Life på Instagram

Följ Way of Life på Facebook